På Svenska

Sari Bremer

Konstnärspresentation

 

I min konst visar jag en mystisk djungel, havet och rymden. Jag rör mig i gränsområdet mellan det kända och det okända. Med mina bilder vill jag både fly och vara närvarande, kontrasterna och konflikterna kommer fram i vackra landskap medan det i hjärtat av en fertil djungel ligger en ständig fara.

Som ett andra tema tolkar jag fritt myter som har att göra med våra förfäder och där tar jag inspiration ända från Eden till Mexico’s “Los dia de muertos” (de dödas dag), och jag dyker rakt in i en mystisk och mytisk värld där man möter vålnader, andar och demoner. Min avsikt är att få åskådaren att fördjupa sig i en förgången värld med berättelser som utöver nostalgin är både humoristiska och okonventionella. Mina teman blandar sig lätt och med avsikt i varandra och bilderna är en fortsättning till mina tidigare verk.

Utöver den exotiska djungeln har jag också börjat avbilda Nordiska urskogar. De mörka nyanserna och de spöklika händelserna lindar sig in med bekanta “nordiska” djur. Skogen är vacker men stämningen är laddad och händelserna rör sig på gränsen emellan naturlig och övernaturlig. I detta tema dyker jag in i sagans värld och blir inspirerad av John Bauer, Edvard Gorey och Lewis Caroll.

Jag tänker på de historier som  människorna har berättat för varandra om varelser och andar som bor och gömmer sej i de mörka skogarna.

Det är också viktigt för mej att kommentera och reflektera händelser i vårt nutida samhälle, människornas förhållanden sinsemellan, och vår relation till naturen.

Om tekniken och arbetssättet.

Metoden jag använt i verken är flerfärgsmetallgrafik dvs. etsningar. Bilden fräts in på 1-3 kopparplåtar och utformar bildhelheten när de sedan trycks på papper. Tekniken är utmanande och tidsdryg, alla skeden utförs som handarbete. De färdiga kopparplåtarna kan användas för att göra fler avdrag (grafikblad), varje avdrag är dock en arbetsdryg process som kan ta flera timmar i anspråk. Jag gör alla metallgrafikavdrag själv emedan det här är en betydande del av skapandet och varje avdrag skiljer sig en aning ifrån de andra.

Bilden är ändå det viktigaste för mig och åskådaren behöver inte veta hur den har kommit till.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s